Australië heeft twee Nationale Vlaggen!

19 september 2018 - Oegstgeest, Nederland

1)      De Vlag van de Aboriginals en hun Rijzende Zon

                                         Vlag van de Aboriginals           

De vlag van de Aboriginals is ontworpen door Aboriginal Harold Thomas. De vlag is aan de bovenzijde zwart. De betekenis van de drie kleuren in de vlag is volgens de ontwerper:

Zwart - vertegenwoordigt het Aboriginal volk van Australië.
Rood - vertegenwoordigt de rode aarde waarover de Aboriginals lopen met de rode oker. Ze gebruiken dit bij ceremonies en zien dit als de spirituele relatie van het Aboriginals met het land.
Gele Cirkel - vertegenwoordigt de zon, de bron en beschermer van al het leven

Het feit dat de Aboriginals over het land lopen was een belangrijke reden waarom Thomas het passend vond om zwart boven het rood te zetten voor zijn ontwerp.


Geschiedenis van de vlag

De Australische Aboriginal vlag werd ontworpen door de kunstenaar Harold Thomas (een Luritja / Wompei) en werd voor het eerst officieel in gebruik genomen op de Victoria Square in Adelaïde, SA, op de Nationale Aboriginalsdag, 12 juli 1971.
Het werd de officiële vlag voor de Aboriginal Tent Ambassade in Canberra, nadat die voor het eerst daarheen werd gevlogen in 1972.
Sindsdien is de vlag een algemeen erkend symbool geworden van de eenheid en identiteit van Aboriginal mensen.

Gezien de brede acceptatie en het belang van de vlag in de Australische samenleving, heeft het Gemenebest in 1994 stappen ondernomen om de vlag wettelijk te laten erkennen. Na een periode van openbare raadplegingen werd de Aboriginal vlag uitgeroepen tot 'Vlag van Australië' onder sectie 5 van de Flags Act 1953 in juli 1995.

In 1997 erkende het Federale Hof Harold Thomas als de ontwerper van de vlag en verkreeg de auteursrechten. De Australische Aboriginal-vlag is dus auteursrechtelijk beschermd en mag alleen worden gereproduceerd in overeenstemming met de bepalingen van de Copyright Act 1968 of met toestemming van Harold Thomas.

2)      Nationale vlag van Australië met hun Britse ‘Union Jack’

Nadat Australië in 1901 een federatie was geworden, werd voor een nieuwe nationale vlag een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De meerderheid van de inzenders had een vlag met de Union Flag en het Zuiderkruis ontworpen. Vijf bijna identieke deelnemers wonnen de wedstrijd; hun ontwerp is sinds 3 september 1901 de vlag van Australië. In 1902 werd een vereenvoudigde versie van deze vlag bekrachtigd door koning Eduard VII.

De nationale vlag van Australië is sinds 1901 de officiële vlag van Australië. Hij is donkerblauw en bevat de ‘Union Flag’ (=Union Jack – Britse Vlag) in een kanton aan de hijs-kant. Verder toont de vlag een grote zevenarmige Ster van het Gemenebest in de benedenhoek van de hijs-kant. De resterende helft is een vertegenwoordiging van het Zuiderkruis en bevat witte sterren in variërende grootte.

Zoals veel landen die van oorsprong onder Brits bestuur zijn geweest, kent Australië een systeem van verschillende vlaggen voor gebruik op zee (red, white and blue ensign). De handelsvlag en oorlogsvlag zijn afgeleid van de nationale vlag, met een rode respectievelijk witte achtergrond in plaats van de blauwe kleur van de landsvlag.

Geschiedenis van de vlag

Tot 1901 was Australië een verzameling Britse kolonies. De vlag van het Verenigd Koninkrijk werd gebruikt om de kolonies gezamenlijk te symboliseren en elke kolonie had haar eigen vlag die was gebaseerd op de Britse vlag.

In 1901 telde de vlag nog zes punten, in 1908 werd er een zevende punt aan toegevoegd om het zuidelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea dat destijds bij Australië hoorde te symboliseren.

Vlag Australia van 1903–1908          vlag australie           
Australische vlag van 1901-1908              Australische vlag na 1908 – heden

Daarnaast voeren de Australiërs nog een Handelsvlag en een Oorlogsvlag

Handelsvlag van Australië          Oorlogsvlag van Australië         Australische Handelsvlag                        Australische Oorlogsvlag

Symboliek van de Australische Vlag

Op de Australische vlag staan drie prominente symbolen:

  1. De Union Flag (Jack) (de Britse vlag)
  2. De Ster van het Gemenebest
  3. Het sterrenbeeld Zuiderkruis.

De historische benadering stelt dat de opname van de Britse vlag in de Australische vlag wijst op loyaliteit richting het Britse Rijk.

De vijf witte sterren, aan de rechterkant van de vlag, symboliseren het sterrenbeeld Zuiderkruis. Dit sterrenbeeld is het meest heldere sterrenbeeld dat vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar is. Elk ster heeft zeven punten, behalve de kleinste die vijf punten heeft. Deze zijn:

Alpha Crucis – zevenpuntige ster, recht boven het midden van de (van voren gezien) rechter helft, op 1/6 van de bovenkant;

Beta Crucis – zevenpuntige ster, vanuit het midden van de (van voren gezien) rechterhelft een kwart naar links en 1/16 omhoog;

Gamma Crucis – zevenpuntige ster, recht onder het midden van de (van voren gezien) rechter helft, op 1/6 van de onderkant;

Delta Crucis – zevenpuntige ster, vanuit het midden van de (van voren gezien) rechterhelft 2/9 naar rechts en 31/240 omhoog;

Epsilon Crucis – vijfpuntige ster, vanuit het midden van de (van voren gezien) rechterhelft 1/10 naar rechts en 1/24 naar beneden.

De grote ster, onder de Britse vlag, is de Ster van het Gemenebest (Commonwealth Star) of Federatie-ster (Federation Star). Deze ster symboliseert de vereniging van de Britse gebieden in Australië tot een onafhankelijke federatie. Deze ster heeft zeven punten: één voor elk van de zes oorspronkelijke en één voor de overige gebiedsdelen.

De blauwe kleur van de achtergrond van de Australische nationale vlag symboliseert niet alleen de Britse vlag. Deze kleur symboliseert ook het feit dat Australië een eilandstaat is en daarmee samenhangend de reizen over zee die de mensen moe(s)ten maken om Australië te bereiken.

Vlaginstructies

  • Deze richtlijnen stellen dat de nationale vlag elke dag gebruikt mag worden, evenals de vlag van de Aborigines en die van de Straat Torres-eilanders.
  • De nationale vlag moet in Australië altijd op een belangrijkere positie hangen dan elke andere vlag en de vlag moet zonder beperking kunnen wapperen.
  • De vlag moet aanwezig zijn in gebouwen van de regering en bij verkiezingen en referenda ook in stembureaus.
  • De vlag wordt halfstok gehangen bij overlijden van een: lid van het Brits Koninklijk Huis, (voormalige) gouverneur-generaal, belangrijke Australiër (of een belangrijke lokale persoonlijkheid), staatshoofd van een staat waarmee Australië diplomatieke relaties heeft, op 25 april (Anzac Day), op 11 november (Remembrance Day)

                                    *********************************

Ter Discussie staat de handhaving van de 'Nationale Vlag van de Union Jack'.
De roep om de oorspronkelijke Aboriginal Vlag voorrang te verlenen wordt steeds groter. Mirjam Remie schreef op 27 januari 2013 op NRC.nl:

              'Weg met die Union Jack - wordt dit de nieuwe vlag van Australië?'

                       Het voorstel voor een nieuwe Australische vlag. Foto Australian National University
                  Foto:Het voorstel voor een nieuwe Australische vlag
                                  Foto Australian National University

 
Aborginals, Multiculturalisme én Koloniale verleden op één vlag: UITLEG

Het zwart met geel aan de linkerkant van de vlag refereert aan de Aboriginals, die nu (nog) een eigen vlag hebben.
In de grote gele ster (de zevenpuntige Commonwealth Star), die de Federatie van Australië symboliseert) staan 250 punten, verwijzend naar de verschillende Aboriginal-talen en inheemse talen van Australische immigranten.

Ook wordt gezegd:

Die Union Jack hoeft ook weer niet helemaal te verdwijnen. Een gedeelte ervan is nog zichtbaar, in de herkenbare kleuren kobaltblauw, rood en wit. Want de hele Brits-Australische geschiedenis weggooien is onmogelijk, vertelt Blaxland aan The Thelegraph:

“We kunnen verdergaan, we kunnen reflecteren op de geschiedenis maar erkennen in het ontwerp ook dat we ons Britse erfgoed niet helemaal weg kunnen gooien.”

Wel moet er volgens hem iets veranderen:

“Ik snap de betekenis van de huidige vlag, ik snap de betekenis van de Union Jack. Maar ik snap ook dat het een boel mensen niet bevalt. We hebben volgens mij een compromis nodig, dat alle Australiërs aanspreekt.”

‘Why on earth do we still have this flag?’

Ook uit andere hoeken klinken geluiden voor een nieuwe vlag. De organisatie Ausflag die lobbyt voor een nieuwe vlag vindt dat de huidige vlag zich te weinig onderscheidt van die van andere landen, wat op sportevenementen voor verwarring zou zorgen.

En Peter FitzSimons, columnist en voormalig rugbyplayer, opende zijn column in the Sydney Morning Herald dit weekend als volgt: “So why on earth, in the 21st century, do we still have a flag that reserves 25 per cent of its acreage proclaiming our allegiance, first and foremost, to Great Britain!?”

                                               *************************

Ter afsluiting meldde Wikipedia: Als gevolg van de opkomst van een republikeinse stroming in Australië en het toegenomen zelfbewustzijn van de Aborigines is een debat op gang gekomen waarin de vraag centraal staat of Australië een nieuwe vlag moet krijgen. Dit debat leidde tot enkele grote spanningen, met name tijdens de periode die voorafging aan de Australische Bicentenary van 1988 en gedurende het hele ministerschap van Paul Keating.

Voorstanders van een nieuwe vlag die veelal samenwerkten via de organisatie Ausflag, wijzen er op dat de opname van de Britse vlag in de eigen vlag als onderwerping aan het Verenigd Koninkrijk gezien kan worden. Andere argumenten die voor het veranderen van de vlag gegeven worden zijn:

  • De vlag is niet onderscheidend genoeg, aangezien de Britse vlag in het kanton van veel andere vlaggen staat (de Australische vlag lijkt sterk op de vlaggen van Nieuw-Zeeland en Victoria);
  • De vlag beeldt niet uit dat Australië een onafhankelijke staat is; andere Gemenebestlanden als Canada hebben een eigen vlagontwerp gekozen;
  • Daarmee samenhangend: de in de vlag gebruikte kleuren rood, wit en blauw zijn niet de nationale kleuren van Australië (dat zijn groen en geel/goud, de traditionele heraldische kleuren zijn blauw en geel/goud);
  • Door alleen het Britse verleden te symboliseren, is de vlag een anachronisme; de vlag toont niet de pluralistische multiculturele samenleving van het land en bevat ook geen Aboriginal elementen;
  • Daarmee samenhangend: de Aboriginals zien de Britse vlag vaak als een symbool van onderdrukking;
  • De vlag is historisch gezien niet het eerste symbool van het land en de blauwe variant is pas sinds 1954 de officiële vlag;
  • Hoewel de vlag door Australiërs ontworpen werd, moesten de Britse Admiraliteit en koning wel hun toestemming geven;
  • Van de leden van het Gemenebest van Naties hebben er slechts vijf (inclusief het Verenigd Koninkrijk) de Union Flag in hun vlag.

Tegenstanders voor het gebruik van een andere vlag werken veelal samen met de Australian National Flag Association. Zij voeren de volgende argumenten aan:

  • De elementen in de vlag zijn Australische symbolen;
  • Het sterrenbeeld Zuiderkruis wordt van oudsher door Aboriginals in legenden gebruikt;
  • De opname van de Britse vlag impliceert niet dat Australië ondergeschikt is aan het Verenigd Koninkrijk: ook andere onafhankelijke staten en zelfs een Amerikaanse staat (Hawaï) nemen de Britse vlag op in hun eigen vlag;
  • De vlag is populair en een echt alternatief is er nog niet;
  • De vlag is van historisch belang en lijkt sterk op de vlaggen van alle Australische deelstaten;
  • Zo'n 102.000 soldaten zijn onder deze vlag in oorlogstijd gestorven;
  • De vlag toont de sterke historische, politieke, sociale en culturele banden met het Verenigd Koninkrijk;
  • De vlag werd door Australiërs ontworpen via een competitie;
  • De overheid moet haar budget aan zinniger dingen besteden dan het invoeren van een nieuwe vlag.

Ausflag houdt geregeld campagnes die verandering van de Australische vlag tot doel hebben, zoals tijdens de Olympische Zomerspelen 2000. Uit opiniepeilingen bleek toen echter dat een meerderheid van de Australische bevolking nog geen andere vlag wilde, hoewel het percentage voorstanders sinds 1980 wel iets is gegroeid. Bij een nieuwspeiling in 2004 was 32% voor een wisseling van vlag en 57% hiertegen.

In 2012, De inheemse bokser, Damien Hooper, droeg een Aboriginal vlag T-shirt toen hij bij de Olympische Spelen in Londen de ring instapte. Hoewel de vlag nu een officiële vlag van Australië was, eiste het Australische Olympische comité Hooper om zijn excuses aan te bieden voor zijn daden waaraan hij weigerde en verklaarde dat hij trots was op wat hij deed.

In 2018 kreeg Rogers Waters (De Australische Pink Floyd) de Aboriginal Vlag overhandigd. Hij reageerde op Facebook hierover het volgende:

Working with my brothers and sisters at APAN - Australia Palestine Advocacy Network in a little theater in Melbourne.
They gave me the Aboriginal Flag.
Stay Human.
We Shall Overcome!
Love
R.

                    https://www.facebook.com/rogerwaters/videos/1709099422467189/

Bronnen:

Wikipedia
http://www.aboriginalart.com.au/culture/aboriginal_flag.html
https://www.welcometocountry.org/aboriginal-flag-history/
https://www.welcometocountry.org/aboriginal-flag-history/

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

Foto’s